tirsdag 20. april 2010

Hydrolysert protein fra laks og helsegevinst

I Docmar-prosjektet, 2002-2006, (kfr. RUBIN-prosjekt 4608) er det vist at rotter som fikk alt diettproteinet som hydrolysert lakseprotein (FPH) utviklet mindre fedme enn rotter som fikk kasein eller soyaprotein. Det er også vist at ved å erstatte 50% av kasein med FPH, eller 50% av kasein med hydrolysert kasein, så fikk man redusert mengde fettvev.
Hovedmålet med dette prosjektet (Docmar peptid II, 2007) var å kunne forklare nærmere hvordan FPH reduserer fedme i rotter, og dokumentere at dette skjer på en gunstig måte.
Prosjektet har undersøkt følgende: 1) Påverkar FPH sammensetning i muskel og lever (mengde fett og glykogen), 2) Blir rottene stressa av det lavare tryptofan-innhaldet i FPH og 3) Hvilke metabolismeveier er regulerte av FPH i dietten, og hvordan påvirker dette reduksjon i fettvev?

Resultatene har vist at hydrolysert protein reduserer fettmengde i lever og muskel hos rotter, og at reduk- sjonen er større for hydrolysert kasein (HK) enn for hydrolysert lakseprotein (FPH).
Imidlertid er mengde totalt fett hos FPH-fôra rotter lavere enn hos rotter som har fått HK.
FPH ser ikke ut til å gi økt stress hos rottene målt som adrenalin i urin, og nivået var lavere sammenlignet med både kasein og hydrolysert kasein.
Ut fra gen-utrykk og blod-metabolittar øker hydrolysert protein (både FPH og HK) fettforbrenning i muskel og fettvev. Dette er trolig med på å forhindre fedme i dyrene som har fått hydrolysert protein i dietten.

FPH-rottene hadde videre lavere blodkolesterol, bedre nyrefunksjon målt som protein i urin og større evne til å transportere gallesyrer over nyrene til urin enn både HK-rotter og kasein-rotter.
Dette kan være gunstig mht. fedmerelaterte sykdommer, og spesielt i forhold til hjerte/karsykdommer og galleblæresykdom.
Når det gjelder forskjellen mellom hydrolysert lakseprotein og hydrolysert kasein, så er det viktig å peke på at det hydrolyserte kaseinet var kraftig hydrolysert - betydelig kraftigere enn FPH - og kan gi økt arbeids- press på lever og nyrer, og derfor virke negativt over tid. Pga. dette, og dessuten at FPH har en mer gunstig aminosyresammensetning mht. antioksidantsystemet, vil FPH totalt sett være en gunstigere proteinkilde.

Sjekk hele teksten som .pdf vedlagt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar