torsdag 11. februar 2010

Biotilgjengelighet

For å rydde litt i forvirring om forskjellen på magnesiumtilskuddene på markedet som kommer i flere forbindelser med ulik biotilgjengelighet (en måte å forklare kroppens evne til å ta opp et næringsstoff) så prøver jeg å redegjøre litt her
Mange av magnesiumtypene har omtrent lik biotilgjengelighet , dette er f.eks laktat,aspartat og sitrat og det er derfor vanskelig å trekke fram en favoritt av disse.
Det brukes også magnesiumklorid som løses lettere opp i kroppen enn magnesiumsaltene nevnt over da det ikke er avhengig av like mye mavesyre for å løses opp.
Siste Magnesiumtypen jeg tenkte å nevne er magnesiumoksid , dette er den typen magnesium som nok er mest vanlig å finne i helsekostbutikkhyllene , den har mye magnesium i seg men den løser seg dårligere opp, og det er ikke mengden men opptaket som er viktig med magnesium , magnesium i seg selv er uansett en såpass billig råvare at det ikke burde være noen grunn til å bruke en forbindelse med lavere opptak enn f.eks aspartat.
Magnesium har også andre bruksområder enn å sikre magnesiumlagrene i kroppen for de som trener hardt , det brukes for eksempel som magnesiumkarbonat (syrenøytraliserende middel) eller magnesiusulfat (avførende).
Opptaket av magnesium skjer i tynntarmen og samtidig inntak av kalsium eller kalsiumholdige matvarer sies å hemme opptaket.
Overdose av magnesium (doser fra 600mg og oppover) kan resultere i løs mave , spesielt med sulfat og karbonattypen.

Magnesium bidrar til normal muskel og nervefunksjon i kroppen , noe som er essensielt for de som trener med vekter. Underskudd av magnesium har også vist seg å kunne føre til muskelsvakhet.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar