Fiskeoljer
Fiskeoljer er et produkt det selges mye av i Norge, men det folk flest ikke er klar over er at det er kvalitetsforskjeller på varene som tilbys i markedet. Jeg tenkte i denne artikkelen å belyse dette ved å svare på noen spørsmål som noen gang dukker opp.
Hva skjer med fettsyrene i en Omegakapsel når den begynner å harskne ?
Norge er et land med høy kompetanse på forsking på marine produkter.
Sintef i Trondheim er av de som kan mye om fiskeoljer og der ledes avdeling for Marin Forskning av Ivar Storrø, som er "MR. Professor Fiskeolje i Norge".
Når fiskeoljen starter harskningsprosessen, så kan dette verifieres gjennom ulike analyser. Via disse analysene kan man måle Peroxide og Anisidine verdiene,
eller såkalte TOTOX-verdier som betyr (total oxidation value).
I prinsippet bør disse Totox-verdiene være så lave som mulig, da dette er en indikator på hvor fersk oljen er i forhold til lagring etter at den ble produsert.
Når f.eks NFO (Norwegian Fish Oil) som er vår hovedleverandør av fiskeoljer produserer produkter, blir det etter hver eneste batch, utført analyser hvor det utstedes et såkalt COA-dokument (Certificate of Analysis).
Dette er et sertifikat som beskriver produktet kvalitetsmessige tilstand, innhold av fettsyrer og her vil alle faktorer kunne avdekkes og avgjøre om produktet er innenfor de kvalitets rammer for salg til forbrukere.
Det er i forskningsmiljøer ikke fastsatt eksakte grenser for hvor høye Peroxide-verdier man kan ha i fiskeolje, men det er en grense målt i meq/kg, som ikke bør overstige
8.0-10.0, da oljer med slike verdier, begynner å lukte harskt.
Når Peroxide-verdiene overstiger denne grensen for harskhet, synker også verdiene av fettsyrer som EPA og DHA.
Det betyr at en standard fiskeolje fra Pelagisk fisk som har et utgangspkt. på 18% EPA og 12% DHA, vil når den er "gammel", synke fra dette nivået (18/12) og ned til et nivå som tilsier at brukeren ikke får i seg det han faktisk har betalt for (en viss mengde EPA/DHA).
Ved enkle analysemetoder er det ikke noen utfordring å avdekke om det er ferske eller gamle oljer man har i et produkt. "gamle" oljer vil inneholde lavere verdier fettsyrer og vil
ikke ha den samme effekten i kroppen som ferske oljer.
Harskings problemet er større på høykonsentrater av fiskeoljer, enn vanlig naturlig 18/12 olje (ukonsentert). Fordi man i prosessen med å lage høykonsentrater må varme oljen i høye temperaturer over lengre tid, som medfører at oljen blir mer sensitiv for oxydering (harskning). Ved å tilsette nitrogen i prosessen, kan man beskytte denne oxyderingen til en viss grad.
Hvor viktig er kvaliteten på kapselmaterialet og hva vil dette si med tanke på holdbarheten ?
Altfor mange produsenter har for lite fokus på viktigheten av Gelatin materiale.
Det finnes mange typer kapselmateriale og her nevner vi noen:
1. Pigskin-gelatine (gelatine fra Svin)
2. Bovine-gelatine (gelatine fra storfe)
3. Fish-gelatine (gelatine av ben fra fisk)
4. Vege-caps (vegetabilsk gelatine)
De aller fleste produkter på markedet er laget av Pigskin (fra Svin). Fordi dette er det "billigste" materiale og lage kapsler av.
Det er en kjent problemstilling at gelatine-kapslene "svetter" og at de ulike kapelmaterialer er meget følsomme for høye temperaturer.
Jo høyere temperatur, jo mer lekkasje fra kapslene, som medfører oxidasjon (harskning).
For forbrukeren er dette noe man bør være oppmerksom på, står det ikke allerede oppført på produktet så spør gjerne utsalgsstedet der du kjøper varen om hvilket kapselmateriale som er brukt.
Som et eksempel så produserer ikke NFO (jeg bruker de som eksempel siden det er de jeg kjenner fra egen butikk) Pigskin-kapsler, da de mener dette er et "billig alternativ" som ikke ivaretar den høye kvaliteten på fiskeoljene, samt at Pigskin kapsler har en tendens til å gi brukerne "oppgulp" og bismak fordi det proteinet av Pigskin er for enkelte relativt "tungfordøyelig".
Hvis man tenker seg en produsent som opererer i "gråsonen" mtp gamle og harske oljer, er innkapsellering en "smart måte å kamuflere" dårlig lukt og smak, med den kommer uansett forbrukeren til å kjenne når kapslene løses opp i maven.
Hvordan lagrer man fiskeolje best mulig ?
Definitivt på et kjølig sted og da er kjøleskap det eneste stedet fiskeolje bør oppbevares. Oksygen og varme er fiskeoljens "fiende" nr,1.
Hva skjedde i Sverige og hva ble oppdaget hos Møllers ?
Hovedessensen i Sverige-saken er at Svenske fiskere drev/driver med "rovfiske" vest for Sahara og tok ut store mengder fisk (matfisk), for bruk i fiskeoljeindustrien, og fordi mennesker knyttet til disse resurssene i vest Afrika sultet, har det blitt en sak om etikk rundt dette som har blitt en mediasak.
http://svt.se/2.129375/1.1919243/flyktingarnas_fisk_saljs_som_halsokost_i_sverige
Fra vårt ståsted er ikke dette en sak som berører fiskeolje og kvalitetsproblematikk, men
et "moralsk" spørsmål om hvordan industrien prioriterer i forhold til at folk som mangler matressurser, blir utsatt for industrielle "overgrep" og dårlig ressursutnyttelse av matfisk.
Kvalitet på Omega 3:
Er alle like så forbrukeren bare kan se på etiketten og konstatere at her er det 18/12 eller annet ? Er det stor sannsynlighet for at det ikke er 18/12 i en kapsel selv om det står dette på etiketten ?
Her er det mange forskjeller og det er kun de som kan dokumentere sine produkter med sertifikater av GMP,HACCP,ISO STANDARDER som kan verifisere at det som står på etiketten, er det samme som er i produktet.
Forbrukerne har ingen muligheter for å avdekke at det produktet de spiser, kan være blandet med planteoljer, eller at oljen er gammel.
Vi vet at fiskeoljeprodukter fra Asia og spesielt Kina, har en "utvanning" fra andre oljekilder enn fisk i sine produkter.
Dette er umulig for forbrukerne å avdekke ved å forholde seg til etikettene og hva som er deklarert under ingredienslista.
Det er så store forskjeller på fiskeoljer, at det er umulig å avdekke de som "jukser", med mindre man analyserer produktene.
Norske Myndigheter ved Mattilsynet har ingen krav til hva som er i boksene, i forhold til det som står på etikettene og det som er svært betenkelig, er at de som importerer disse produktene, ikke har noen krav fra myndighetene om å dokumentere hva som er i produktene.
I mange land er slike krav strenge (betydelig strengere enn i Norge) blant annet og NFO (som jeg kjenner godt) har i mer enn 20 land, fått registrert sine produkter nettopp ved å dokumentere produktene fra "fisk til munn".
Vi vet at i mange land selges Torskelever olje som Omega-3 oljer, noe som er utenkelig om man skal følge en høy standard og dokumentere innholdet på en skikkelig måte.
"Kvalitetsstempelet" dypvannsfisk, er det egentlig noe man bør se etter, er det en myte ?
"Dypvannsfisk" er juks og fanteri. Det finnes kun en god kilde for Omega-3 18/12 oljer og det er såkalt Pelagisk fisk.
Pelagisk fisk er fisk som lever i de høyere deler av vanndybden og denne fiskegruppen lever an plankton. Dette planktonet er kilden til Omega-3, fordi plankton inneholder store mengder sunne fettsyrer som EPA og DHA.
For enhver produsent må det forutsettes at man oppgir kilden til Omega-3 oljen og da er slike "benevnelser" som dypvannsfisk, en udokumentert fiskekilde eller fiske art.
Hvor produseres den beste fiskelolje i verden ?
Den største kilden av Omega-3 fiskeoljer er i Peru, Chile og Argentina. De beste raffineriene ligger i Norge, Island, Canada og England.
Er det noe man bør se etter hos leverandørene av fiskeolje som skiller ut de beste, hvordan skal en vanlig kunde kunne skille de gode fra de dårlige, kan man ikke stole på gode gamle merker som har vært i handelen i "alle" år ?
Man kan ikke stole på det man spiser! Men man kan avdekke om produktet er produsert av en bedrift som har GMP-sertifisering, ved å for eksempel kontakte produsenten eller utsalgsstedet og be om å få tilsendt dokumentasjon.
Tekst på etikettene: -dette produktet er produsert iht GMP-standard ! Da er dette en bedrift som ikke har GMP-sertifisering, men som kun praktiserer GMP.
Man kan kjøre bil uten førerkort og være like god sjåfør, men standarden i Norge er at man MÅ ha førerkort for å kjøre bil og dermed er all ferdsel med bil uten førerkort, ulovlig.
Skal man vurdere krill som et alternativ til vanlig Omega 3 ?
Krill er en fantastisk god kilde til Astaxanthin og Fosforlipider.
Krill inneholder langt lavere verdier av Omega-3 (EPA og DHA) enn Pelagisk fisk, men Krill inneholder antioksydanten Astaxanthin og Fosfolipider som er godt for hjernen.
Den mest optimale "løsningen" er i ta det beste fra Krill og det beste fra Pelagisk fisk for å få det mest optimale produktet.
Med andre ord bør man kombinere krill med et skikkelig Omega-3 fiskeoljeprodukt med EPA/DHA eller velge et krillprodukt som har kombinert Astaxanthin og Fosfolipider med høykonsentrert Omega-3 fiskeolje.
Tester på hunder, viser at Omega-3 med Krill øker opptaket av de gode fettsyrene i blodet, sammenlignet med bruk av Omega-3 alene.
Omega-3 fra fisk er såkalt TG (Treeglycerides) og EPA og DHA fettsyrene er da bundet opp i en ryggrad, hvor man kan se for seg EPA fettsyren på den ene siden av ryggraden og DHA på motsatt side. Når man raffinerer oljen så gjøres dette i 2 faser, Vannfase (hvor oljen kommer ut i form av væske) og proteinfase (alt det andre fra fisken som blir til pulver, som brukes til dyrefòr og industriråvarer som tilsetning i div. suppeprodukter mm.). Omega-3 fra Krill er bundet opp i Fosfolipidene og det er her de "lærde strides" Fordi når Krillen går i prosessen til å bli olje, er all vitenskap klar over at Fosfolipidene blir med i den fasen som kalles proteinfasen og ikke i vannfasen (les: olje).
Man kan da med dagens teknologi ikke overføre Fosfolipidene i vannfasen og dermed, kan man stille spørsmålet til dagens produsenter av Krill-olje hvordan man kan markedsføre at Krill oljen er bundet opp i Fosfolipidene, når vi vet at disse (les:Fosfolipider) forsvinner i den delen av produksjonen som er proteinfasen. En mulig årsak kan være at man henter tilbake Fosfolipidene fra proteinet og fører de tilbake til oljen?
Dette er teknisk mulig, men krever avansert produksjonsutstyr. Et selskap i Japan har utviklet en metode som er kjent og Sintef i Trondheim har drevet med mye
forskning vedr. denne "problemstillingen".
Hva er forskjellene på EE og TG produkter?
TG.
Naturlig TG olje er en olje som består av triglycerider (TG) hvor EPA og DHA fettsyrene er bundet opp i en Glucoseryggrad.
Alle ukonsentrerte oljer fra Pelagisk fisk er såkalt TG-olje (alltid).
EE.
EE betyr Ethylester. For å lage et høykonsentrat av TG olje, så må produsenten fjerne Glucose ryggraden for å oppkonsentrere fettsyrene EPA og DHA fra sin naturlige form, til høykonsentrat av EPA og DHA. Når produsenten da har utført denne prosessen, er oljen i form av en EE (Ethylester) og mangler da sin naturlig Glucoseryggrad som binder EPA og DHA fettsyrene sammen.
I dag finnes enkelte produsenter som kan føre Glucoseryggraden tilbake til oljen i slutten av prosessen, da får man en TG olje i høykonsentrats form, lik naturlig TG.
Det finnes ikke forskning som sier at EE er dårligere enn TG eller at kroppen ikke tar opp fettsyrene fra EE dårligere enn TG. EE oljer er billigere enn TG oljer, når man snakker om høykonsentrater, fordi det er billigere å produsere EE.
Det kjente Norske varemerket Omacor produsert av Pronova
http://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?id=3023
som er registrert som legemiddel i mange land, er en EE og har 90% innhold av EPA og DHA.
Naturlig 18/12 har til sammenligning 30% innhold av EPA og DHA, men er i TG-form.
Ser vi for eksempel på NFO så selger de en rekke høykonsentrater i kapselform og de er alle kun i TG-form (fish gelatine kapsler), da selskapets policy er å ikke selge produkter i EE-form.
http://www.sciencebasedhealth.com/Fish-Oil-EE-vs-TG-omega-3s-which-is-better-W119.aspx
Hvorfor tilsetter noen smak og andre planteoljer i omega3 fiskekapslene sine ?
Fordi enten er oljen harsk, eller så dårlig "renset" at lukt og dunst av fisk, gjør at produsenten må "kamuflere" dårlig lukt og smak ved å tilsette smak ol.
Hvorfor tilsettes egentlig E-vitamin i kapslene ?
Av 2 årsaker.
1. Fordi naturlige E-vitamin har en særdeles god evne i å bevare produktets holdbarhet og i de fleste tilfeller brukes denne som "antioksydant".
De mest brukte er d-a-tocoferol og dl-a-tocoferol. Forskjellene er at den ene er naturlig og den andre er kjemisk. Den ene dyr og den andre "billig".
Det brukes større doser tilsetning av E-vitamin når man ønsker at E-vitaminet skal både være en antioksydant og fungere som et E-vitamintilskudd.
Torstein Gamst
www.norkost.no